Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Licencje, certyfikaty, świadectwa

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Anna Mackiewicz | 2015-06-16 09:37:13
usa, certyfikaty, licencje

Prowadzenie niektórych typów działalności, w szczególności usług, może w niektórych amerykańskich stanach wymagać licencji. Większość usług oferowanych przez firmy polskie nie będzie wymagała licencji, ale warto się jednak zapoznać z przepisami danego stanu.

 

Uzyskania licencji mogą wymagać np.:

  • usługi z zakresu księgowości
  • pośrednictwa w handlu nieruchomościami
  • usługi hotelarskie
  • gastronomiczne
  • kosmetyczne
  • fryzjerskie
  • weterynaryjne
  • geologiczne
  • budowlane
  • kartograficzne
  • zagospodarowania przestrzeni,
  • usuwania azbestu
  • zakładania alarmu
  • prowadzenia aukcji
  • handel alkoholem, tytoniem bądź bronią


Licencje przyznawane są przez różne urzędy, zależnie od przedmiotu działalności objętej licencją oraz stanu, w którym prowadzi się działalność.


Standardy 

 

  • standardy identyfikujące produkt, definiujące dany produkt żywnościowy, jego nazwę, składniki oraz wymagana informację na opakowaniu
  • standardy dotyczące jakości określające wymagania wykraczające poza ogólne postanowienia FDCA(standardy te nie są równoznaczne ze standardami U.S. Department of Agriculture oraz specjalnymi standardami dla produktów rybołówstwa
  • standardy dotyczące zawartości opakowań
     

Wymagane jest, aby informacja o spełnieniu standardu była umieszczona na opakowaniu. Wszelkie wymagania dotyczące standardów znajdują się w rozdziale 21 CFR 103-169.

 

Import towarów rolno-spożywczych

 

Szczególnie drastyczne wymagania dotyczą importu do USA towarów rolno-spożywczych. Ustawa Bioterrorism Act of 2002 nakłada na importerów i producentów obowiązek rejestracji w FDA.

Eksport produktów spożywczych do USA wymaga zarówno spełnienia wymogów Urzędu Celnego (U.S. Customs and Border Protection, CBP), jak i Food and Drug Administration (FDA). W świetle przepisów Customs Modernization Act (Mod Act) cała odpowiedzialność prawna wynikająca z udzielenia informacji dotyczącej wartości, klasyfikacji taryfowej, oraz odpowiedniej stawki celnej spoczywa na importerze.

Niezwykle istotne jest upewnienie się, podlegają zupełnie innym stawkom ceł. CBP zaleca korzystanie z usług licencjonowanych agencji celnych (licensed custom brokers), w celu zaoszczędzenia czasu i kosztów związanych z importem do USA, szczególnie w przypadku pierwszego kontaktu z rynkiem amerykańskim

Import żywności do USA podlega regulacjom FDA. Wszystkie przepisy FDA są corocznie uaktualniane i publikowane w Title 21, Code of Federal Regulations (21 CFR). Są one dostępne w niektórych bibliotekach oraz na stronie internetowej FDA.

Importowane produkty są kontrolowane w porcie dostawy. W sytuacji nie spełnienia wymagań i nie przedstawienia odpowiednich pozwoleń i dokumentów towar może nie zostać wpuszczony na terytorium USA. Zgodnie z The Bioterrorism Act of 2002 importer ma obowiązek:

  • wysłania do FDA tzw. zawiadomienia o nadejściu dostawy żywności z zagranicy (prior notice)
  • rejestrowania w FDA zakładów wytwarzających żywność
  • prowadzić dokładną dokumentację

Szereg produktów przed wprowadzeniem do obrotu podlega obowiązkowi potwierdzenia ich bezpieczeństwa i właściwego oznakowania. Substancje dodane do żywności powinny być ogólnie „uznane za bezpieczne” lub zaakceptowane przez FDA. Akceptacja produktu przed wprowadzeniem na rynek oparta jest o naukową dokumentację dostarczoną przez producenta. Ponadto, próbki produktu muszą być poddane analizie w laboratoriach FDA.