Uzyskania licencji mogą wymagać np.:
- usługi z zakresu księgowości
- pośrednictwa w handlu nieruchomościami
- usługi hotelarskie
- gastronomiczne
- kosmetyczne
- fryzjerskie
- weterynaryjne
- geologiczne
- budowlane
- kartograficzne
- zagospodarowania przestrzeni,
- usuwania azbestu
- zakładania alarmu
- prowadzenia aukcji
- handel alkoholem, tytoniem bądź bronią
Licencje przyznawane są przez różne urzędy, zależnie od przedmiotu działalności objętej licencją oraz stanu, w którym prowadzi się działalność.
Standardy
- standardy identyfikujące produkt, definiujące dany produkt żywnościowy, jego nazwę, składniki oraz wymagana informację na opakowaniu
- standardy dotyczące jakości określające wymagania wykraczające poza ogólne postanowienia FDCA(standardy te nie są równoznaczne ze standardami U.S. Department of Agriculture oraz specjalnymi standardami dla produktów rybołówstwa
- standardy dotyczące zawartości opakowań
Wymagane jest, aby informacja o spełnieniu standardu była umieszczona na opakowaniu. Wszelkie wymagania dotyczące standardów znajdują się w rozdziale 21 CFR 103-169.
Import towarów rolno-spożywczych
Szczególnie drastyczne wymagania dotyczą importu do USA towarów rolno-spożywczych. Ustawa Bioterrorism Act of 2002 nakłada na importerów i producentów obowiązek rejestracji w FDA.
Eksport produktów spożywczych do USA wymaga zarówno spełnienia wymogów Urzędu Celnego (U.S. Customs and Border Protection, CBP), jak i Food and Drug Administration (FDA). W świetle przepisów Customs Modernization Act (Mod Act) cała odpowiedzialność prawna wynikająca z udzielenia informacji dotyczącej wartości, klasyfikacji taryfowej, oraz odpowiedniej stawki celnej spoczywa na importerze.
Niezwykle istotne jest upewnienie się, podlegają zupełnie innym stawkom ceł. CBP zaleca korzystanie z usług licencjonowanych agencji celnych (licensed custom brokers), w celu zaoszczędzenia czasu i kosztów związanych z importem do USA, szczególnie w przypadku pierwszego kontaktu z rynkiem amerykańskim
Import żywności do USA podlega regulacjom FDA. Wszystkie przepisy FDA są corocznie uaktualniane i publikowane w Title 21, Code of Federal Regulations (21 CFR). Są one dostępne w niektórych bibliotekach oraz na stronie internetowej FDA.
Importowane produkty są kontrolowane w porcie dostawy. W sytuacji nie spełnienia wymagań i nie przedstawienia odpowiednich pozwoleń i dokumentów towar może nie zostać wpuszczony na terytorium USA. Zgodnie z The Bioterrorism Act of 2002 importer ma obowiązek:
- wysłania do FDA tzw. zawiadomienia o nadejściu dostawy żywności z zagranicy (prior notice)
- rejestrowania w FDA zakładów wytwarzających żywność
- prowadzić dokładną dokumentację
Szereg produktów przed wprowadzeniem do obrotu podlega obowiązkowi potwierdzenia ich bezpieczeństwa i właściwego oznakowania. Substancje dodane do żywności powinny być ogólnie „uznane za bezpieczne” lub zaakceptowane przez FDA. Akceptacja produktu przed wprowadzeniem na rynek oparta jest o naukową dokumentację dostarczoną przez producenta. Ponadto, próbki produktu muszą być poddane analizie w laboratoriach FDA.